Voordelig bijverdienen?

 

We zijn intussen gekend met de flexi-jobs.
Deze manier van bijverdienen is al goed ingeburgerd en wordt reeds toegepast in verschillende sectoren.


Vanaf 15.07.2018 is het voor werknemers die minstens 4/5e werken, zelfstandigen in hoofdberoep en gepensioneerden nu ook mogelijk om bij te verdienen in verenigingswerk en occasionele dienstverlening aan particulieren tot 6.130 EUR per jaar, zonder dat daarop belastingen of sociale bijdragen verschuldigd zijn.

Echter is onbelast bijverdienen mogelijk voor drie categorieën van niet- professionele activiteiten:

 • de occasionele dienstverlening aan particulieren, zijnde occasionele diensten van een privépersoon aan een andere privépersoon. Enkel de activiteiten die voorkomen op een door de overheid opgestelde lijst van toegelaten activiteiten, komen in aanmerking voor de maatregel (zoals onder meer het geven van bijlessen, het geven van sportlessen, het verrichten van kleine onderhoudswerken aan de woning, het gras afmaaien,…);
 • het verenigingswerk, zijnde betaalde diensten voor socioculturele verenigingen zonder winstoogmerk, feitelijke verenigingen of openbare besturen. Enkel de activiteiten die voorkomen op een door de overheid opgestelde lijst van toegelaten activiteiten, komen in aanmerking voor de maatregel (zoals onder meer de activiteiten van sporttrainers, gidsen, leiders binnen een jeugdbeweging of speelpleinwerking, begeleiders van schooluitstappen,…);
 • de deeleconomie, zijnde diensten die geleverd worden voor een door de overheid erkend deeleconomieplatform. Deze categorie bestond al. 

De inkomsten uit verenigingswerk, occasionele dienstverlening aan particulieren en activiteiten van deeleconomie samen mogen niet meer dan 6.000 EUR op jaarbasis bedragen.
De inkomsten uit verenigingswerk en occasionele dienstverlening aan particulieren samen mogen niet meer dan 500 EUR per maand bedragen.

Worden de grenzen overschreden, dan zullen de inkomsten toch als beroepsinkomsten beschouwd worden.

Meer info? Interessante site -> https://www.bijklussen.be/nl/ 

Op die site staan de verschillende mogelijkheden, wat je mag bijverdienen en ook onder andere hoe je jouw verdiend bedrag moet aangeven.
Dat kan eenvoudig via diezelfde site met volgende gegevens:

 • het rijksregisternummer van je opdrachtgever (of zijn persoonsgegevens als hij geen Belg is),
 • de dag waarop de dienst geleverd wordt, en
 • het bedrag van de vergoeding.


Let op!

Verenigingswerk is geen vrijwilligerswerk.

 • Vrijwilligerswerk is vrij en zonder verplichting.
  Er is geen overeenkomst, er is geen aangifte en het is onbetaald. Vrijwilligers kunnen alleen hun onkosten vergoed krijgen (maximaal 34,03 euro per dag).

 • Verenigingswerk is wel betaald: het is daarom strikt omschreven(externe website).
  U mag niet voor dezelfde vereniging tegelijk vrijwilliger zijn en betaald bijklussen, tenzij u echt helemaal niets krijgt voor u vrijwilligerswerk (dus ook geen vergoeding voor uw onkosten).

 

 

Bron: Vlaanderen.be / bijklussen.be 

 • Aangemaakt op .

©HR2DAY 2021