Eindejaarsgeschenken 2018

 

Laatst ging er nieuws rond dat je vanaf dit jaar eindejaarsgeschenken mag geven aan uw personeel t.w.v. 40€ pp in plaats van de 35€ pp van voorheen.

Nu, is dat wel zo?

Ter gelegenheid van Sinterklaas, Kerstmis of Nieuwjaar kunt u uw personeel een geschenk (in natura, in geld of in geschenkcheques) geven dat vrijgesteld is van RSZ-bijdragen en belastingen, én toch fiscaal aftrekbaar is. Als voorwaarde geldt dat het bedrag dat u geeft de ‘wettelijke’ grens niet overschrijdt: sinds 2003 bedroeg die € 35 per werknemer (eventueel verhoogd met € 35 per kind ten laste). Deze grens is een maximum, geen minimum. U mag dus minder geven, maar zeker niet meer, want dan komt het gunstige regime in gevaar.

Er circuleerden al lang plannen om het maximum op te trekken.
Ingevolge een recente wetswijziging is dat, wat de RSZ betreft, ook gebeurd: het van bijdragen vrijgestelde bedrag is verhoogd naar € 40.

In fiscale kringen zou men naar verluidt niet over een verhoging tot € 40, maar tot € 50 spreken. Dat bedrag komt nl. uit de btw-reglementering, waar het al lang de ‘grens’ vormt voor zgn. geringe geschenken aan derden en sinds kort ook voor dergelijke geschenken aan personeel.

Wat de niet-belastbaarheid betreft, is er in principe niet echt een probleem, vermits de fiscus op dat vlak al langer die grens van € 50 van de Btw wil aanvaarden (Ci.RH.242/554.090, AOIF 28/2002, 16.12.2002) .

Wat de aftrekbaarheid betreft, is er echter wél een probleem, want op dat vlak geldt nog steeds de grens van € 35. Bovendien riskeert u bij een controle dat de volledige € 40 (en dus niet het verschil van € 5) uit de kosten gegooid wordt!

 

Conclusie: Tenzij er dit jaar (2018) op fiscaal vlak toch nog iets aangepast zou worden, ziet het ernaar uit dat u uw geschenken beter nog tot € 35 per persoon beperkt. 

 

Op welke manier kan u dit doen? We informeren u graag via 03/344.34.24 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

 

 

bron: Tips&AdviesPersoneel

  • Aangemaakt op .

 

 

©HR2DAY 2019