Vlaams Opleidingsverlof

Vanaf schooljaar 2019-2020 heeft elke werknemer in de privésector in Vlaanderen recht op maximaal 125 uur Vlaams opleidingsverlof (VOV) met behoud van (een begrensd) loon. Het VOV is de opvolger van het bestaande systeem van betaald educatief verlof.

What's in a name? Klopt.
Het grote voordeel vanaf nu is wel dat de opvolging en de teruggave sneller en digitaal zal verlopen. Super toch?

 

Er zijn drie belangrijke punten die je moet weten:

 

1. Recht op 125 verlofuren

Concreet krijgt elke voltijdse werknemer in de privésector in Vlaanderen vanaf het schooljaar 2019-2020 recht op maximaal 125 uur opleidingsverlof zonder loonverlies (tot een bepaald bedrag - zie loonplafond). Voor deeltijders die minstens halftijds werken, wordt het recht pro rata berekend.   

Hoeveel een werknemer van deze 125 uren voor een bepaalde opleiding kan opnemen, hangt af van de opleiding die hij wil volgen. Een handige rekentool vind je op de site van de Vlaamse overheid .

 

2. Maximaal 2662,5 euro terugbetaald

Net als bij het betaald educatief verlof kun je als werkgever 21,30 euro terugbetaald krijgen voor élk opgenomen VOV-uur. Die tussenkomst vraag je digitaal aan tot 3 maanden na de start van de opleiding.
Bij elke kwartaalaangifte (DmfA) vermelden wij voor jou het aantal opgenomen uren opleidingsverlof (via de boeking die wij uitvoeren op basis van jouw prestatie-opgave). 

Terwijl de opvolging en terugbetaling vandaag nog een hele administratieve rompslomp met zich meebrengt, wil Vlaanderen via digitalisering het proces sneller maken.
De keerzijde van deze medaille is wel dat je sneller moet zijn met de aanvraag en je hebt ook minder tijd om alles in orde te brengen.

Voor de terugbetaling voor het schooljaar 2018-2019 verandert er niks, hiervoor moet je uiterlijk op 31 december 2019 jouw aanvraag indienen.

 

3. Enkel voor arbeidsmarktgerichte of loopbaangerichte opleidingen

De voorwaarden om voor een opleiding VOV te krijgen, zijn wat strenger dan in de oude regeling.

Zo moet het om een arbeidsmarkt- of loopbaangerichte opleiding gaan. Met andere woorden, bedrijfsspecifieke opleidingen zijn uitgesloten.
De specifieke vereisten lees je in de beoordelingscriterianota van de overheid. Je kunt in een online databank makkelijk opzoeken of een bepaalde opleiding een werknemer al dan niet recht geeft op VOV.

Tegelijk kunnen meer opleidingsvormen in aanmerking komen. Ook voor werkplek- en afstandsleren kunnen werknemers vanaf september 2019 VOV opnemen.

 

 

  

 

We maken wel graag de volgende twee bemerkingen:

-> het opnemen van VOV mag geen enkele invloed hebben op een eventueel ontslag van een werknemer. 
Dit moet dus vreemd zijn van de reden tot ontslag.

De werknemer is beschermd voor ontslag tot aan het einde van de opleiding en als je de ontslagreden niet kan aantonen als vreemd van de VOV, zal je een bijkomende vergoeding moeten betalen van 17 weken loon bovenop de effectieve verbrekingsvergoeding. Denk dus aan jouw dossieropbouw!

 

-> Deze nieuwe regeling geldt voor opleidingen die starten op 1/9/2019. Voor de aanvraag en terugbetaling van opleidingen die ervoor werden gestart, verandert er dus nog niets. Deze vallen nog steeds onder de regeling van het betaald educatief verlof.

 

 

Vragen? We helpen je graag verder via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. van 03 / 344.34.24. 

 

Groetjes,
Desiree

 

Bron: SD Worx, werk.be, vlaanderen.be

 

  • Aangemaakt op .

©HR2DAY 2021