15.10.2019
Desiree Lagerburg
Nee... dat kan niet....
en voorkomen is beter dan genezen.
Wanneer één van jouw teamleden niet meer voldoet aan de verwachtingen, is het tijd om hierover te praten. Gaat het over kennis en kunde of is er werk aan de attitudes?
Kennis kan je namelijk bijscholen, attitudes zijn iets moeilijker.
Stel dat jouw werknemer iets niet goed begrijpt, kan je dat uitleggen... al is het feit dat diezelfde werknemer élke dag te laat komt een probleem in de attitudes. Het is zelfs een vorm van respectloos handelen ten opzichte van u als werkgever.
Daarom geven we telkens de raad om in de eerste zes maanden minstens twee, liefst drie, gesprekken te voeren. Hoe voelt de werknemer zich op de werkvloer? Voldoet hij/zij aan uw verwachtingen? Is de progressie er voldoende? Wordt het opleidingsplan goed gevolgd? In fancy termen heet dat een functioneringsgesprek.
Moest je dan toch willen overgaan tot een ontslag, is het wel belangrijk dat je deze gesprekken bevestigd hebt via een mail of een afgetekend verslag van die gesprekken. Op die manier kan je aantonen dat je er voldoende over gepraat hebt met de werknemer.
Voor de werknemer zal het ontslag dan ook 'beter te verteren' zijn.
Hij of zij weet immers intussen wel dat hij/zij niet voldoet.
Als werkgever is het heel belangrijk dat je weet hoe je een ontslag moet doorvoeren. Je mag dat enkel via aangetekend schrijven of eventueel nog met een deurwaardersexploot.
Het 'meedelen' aan de werknemer is alleen mogelijk als je wil verbreken, een ontslag met opzeg mag alleen via schriftelijke kennisgeving.
Stel dat je dus vrijdag zegt dat je hem gaat ontslaan en je stuurt maandag pas een aangetekend schrijven voor de opzeg te betekenen, zou het dus kunnen dat jouw ex-werknemer een verbrekingsvergoeding komt eisen.
Vanaf het moment dat je het mondeling ter kennis geeft, is het ontslag een feit.
Dus je kan best het aangetekend schrijven verzonden hebt, dan kan je erna de werknemer meedelen dat de brief onderweg is.