28.10.2019
Desiree Lagerburg

Waar gaat dit over?

Het najaar nadert en hoewel we allemaal enorm veel werk hebben en misschien ook wel te weinig medewerkers, zou het kunnen dat je in deze winter nood hebt aan 'tijdelijke werkloosheid'.
In ons artikel hier gaan we je niet de hele regelgeving uitleggen hieromtrent, wel even meegeven wat een eventueel risico zou kunnen zijn.

Stel dat je tijdelijke werkloosheid wil gebruiken omdat je een ijssalon runt en je in de winter de zaak wil sluiten omdat er dan niet genoeg klanten zijn.

Dat kan niet onder het 'mom' van tijdelijke werkloosheid. De reglementering voorziet er in dat als het gaat om een gewoonte in de sector, plaats, streek of onderneming, je het stelsel van 'tijdelijke werkloosheid' niet mag gebruiken. Dus sluit je ieder jaar een vaste periode, is het niet toepasbaar.

 

Hoe pakken we dit dan wel aan?

Moest het in jouw onderneming ook nodig zijn om een paar maanden te sluiten, is het beter dat je werkt met contracten van bepaalde duur.
Die contracten kunnen perfect van bijvoorbeeld maart tot en met september zijn en dat die persoon dan van oktober tot en met februari volledig werkloos is. 

Natuurlijk, een gevolg daarvan kan wel zijn dat je een uitdaging hebt met kandidaten te vinden voor dergelijke profielen.

Een andere optie zou zijn dat je werkt met de kleine of grote flexibiliteit. 
Dan kan de werknemer meeruren presteren die hij of zij dan recupereert in de kalmere periode. Dan is de werknemer gedurende de periode dat hij of zij ze recupereert wel betaald afwezig. (maar die betaalde uren heeft hij of zij niet betaald gekregen bij het presteren ervan)

 

Hoe kunnen we jou helpen?

Even sparren over de mogelijkheden?

Door eerst door te nemen wat je graag als ondernemer wil bereiken, hoe je graag wil werken, wat er kan binnen jouw paritair comité of sector, kunnen we tot de meest ideale oplossing komen binnen jouw bedrijf.

 

We moeten denken in oplossingen, klopt?

©HR2DAY 2021